Discover the brands and technologies from our business units Adhesive Technologies and Consumer Brands.
31. 1. 2020 Bratislava
Rodinný nedeľný obed či večera sú už v každodennom zhone svetlá výnimka. Spoločných chvíľ s najbližšími je ako šafranu. Rýchly konzumný životný štýl, „fast foody“ či moderné technológie spôsobujú, že uprednostňujeme virtuálny svet pred tým reálnym a množstvo vecí robíme povrchne. Čo tak zmeniť to, pripomenúť si dôležitosť priateľov a rodiny? Inšpirujte sa a naučte sa spolu s nami užívať si prítomnosť v kruhu najbližších a pri dobrom jedle.
V minulosti bolo úplne bežné, že sa rodiny stretávali za veľkým stolom. A nielen počas Vianoc či vítania Nového roka. Dokonca v niektorých rodinách platilo, že za stolom mal každý svoje stabilné miesto. Pravidelné nedeľné posedenia, obedy alebo večere boli prejavom úcty k rodine a najbližším.
Otec mal najdôležitejšiu úlohu hlavy rodiny, k matke - domácej pani však každý prechovával rešpekt. A hoci rodiny nie vždy disponovali veľkým obnosom peňazí, zakaždým vyťažili najmä z toho, čo si sami dopestovali a dochovali. Veď aj naši rodičia či starí rodičia by si isto spomenuli na oslavy alebo nedeľné posedenia za stolom so súrodencami, bratrancami, tetami a ujami, starými rodičmi a neraz bitku o poslednú porciu dezertu. Každý z nich by dozaista potvrdil, že tieto stretnutia mali neopísateľnú atmosféru a z ich spomienok by sa dala vyskladať kniha na pokračovanie.
Rodinné a priateľské stretnutia by nemali chýbať v našom kalendári ani dnes. Žiaľ, doba a povinnosti spôsobili, že sa stretávame sporadickejšie, žijeme v rýchlej dobe a pred osobným kontaktom uprednostňujeme ten virtuálny. Čo by ste však povedali, ak by sa z večera v spoločnosti priateľov alebo rodinných príbuzných stala tradícia?
O tom, že jedlo naozaj spája, svedčia aj zvyky v rôznych kútoch sveta. Napríklad Taliani jedlo doslova milujú, stolujú vo veľkých skupinách a sú pri tom patrične hluční. Jedlo si jednoducho vychutnávajú každým dúškom. Rovnako tak sú známi svojou štedrosťou africké národy a stolovanie je pre nich zážitok. Jediným cieľom hostiteľa je, aby sa jeho návšteva cítila dobre a mala na stole vždy len to najlepšie. Pre svoju typickú severskú pohostinnosť majú u turistov obdiv aj Islanďania, ktorí neraz vedú rebríček najpriateľskejších národov.
Prečo si teda nevziať príklad a nemalo by nám jedlo dopriať viac spoločných momentov s priateľmi a rodinou? Vyskúšajte to a napravte všetky sľuby o tom, ako sa čoskoro či nabudúce uvidíte.